• Drukte voor de storm

  1 maart 2013

  In het voorjaar en de zomer zijn er in het algemeen meer activiteiten waarbij ik mijn werk kan tonen dan in de wintertijd. Dat start dit jaar met de Paasmarkt in Delft, op 2e Paasdag. Dit jaar valt Pasen vroeg, al op 1 april. Ik wil nieuw werk laten zien en ook wil ik hiervoor een aantal miniatuurtjes maken. Daarnaast ben ik met een nieuw schilderij gestart van een schattig kalfje van Sandra, kleine Puck, dat ik over 2 weken af wil hebben.  En dan staan er nog 4 schilderijen die ik binnenkort ga afwerken. 

  Vervolgens sta ik op de "hippe kunstmarkt" in Voorburg, op 25 mei, en doe ik - als Delft meedoet - mee aan de Week van de amateurkunst in de laatste week van mei. 

  Kortom, het wordt even "aanpoten" de komende tijd, maar dat geeft niet, want ik vind het geweldig om te schilderen. Het geeft me energie, dus dan is het makkelijk vol te houden. Als je me binnenkort wilt zien met enkele van mijn schilderijen, houd dan mijn exposities in de gaten, daar staat het vermeld. Uiteraard meld ik het ook via Twitter en Facebook. Leuk als je me volgt!

  Lees meer >> | 1662 keer bekeken

 • Social media

  20 januari 2013

  Het moest er toch eens van komen, na Twitter ben ik nu ook op Facebook. Ik heb het lang uitgesteld, vooral omdat ik niet goed wist wat je er allemaal mee kunt en hoe het werkt. Maar steeds meer interessante informatie staat op Facebook en als je het niet hebt, kun je dit ook niet lezen. Daarnaast denk ik dat het een goede aanvulling kan zijn om meer mensen te bereiken. Dus ik heb een profiel aangemaakt en direct daarna een pagina, speciaal voor mijn schilderwerk. 

  En ja, het is zeker even wennen, maar als je er wat tijd in steekt krijg je het toch snel in de vingers. Ik heb gelukkig wat hulp gekregen, vooral op het gebied van alle instellingen die je kunt doen. Ik ben tevreden over het start resultaat en nu ga ik het gewoon regelmatig gebruiken. Je zult er informatie vinden die mij interesseert op het gebied van schilderen en updates van waar ik op dat moment mee bezig bent. Dus hier zie je ook details van werk en tussenfases. Wil je hiervan op de hoogte blijven, klik dan op “vind ik leuk”.

  Het enige nadeel van het hebben van een website én Twitter én Facebook is de tijd die er in gaat zitten, want voor je het weet kom je niet meer aan schilderen toe!

  Hier vind je de links naar mijn Facebook en Twitter.

  Lees meer >> | 1646 keer bekeken

 • Over de vloer

  28 december 2012

  Bij mij vlak om de hoek is onlangs een nieuwe parketzaak gestart. Het is een mooi hoekpand met veel ramen. De winkel is opnieuw geschilderd en smaakvol ingericht. Het viel me op dat enkele wanden nog leeg waren. "Waarom niet", dacht ik en stapte naar binnen. 

  De eigenaren waren meteen enthousiast en zo komt het dat je vanaf nu ook kunst van mij kunt bekijken in de winkel van De vloeren corner. Je vindt ze op de hoek van de Breestraat en de Brabantse Turfmarkt, in Delft. 

  Lees meer >> | 1566 keer bekeken

 • In de etalage

  21 december 2012

  Mijn opa en oma hadden vroeger een slagerij in de Broerhuisstraat, in het verlengde van de Beestenmarkt in Delft. Hier zie je ze in de deuropening van hun slagerij, samen met enkele slagersknechten. 

  De Beestenmarkt was - de naam zegt het al - ook echt een marktplaats voor de verhandeling van vee. Mijn opa kocht er in vroeger tijden zijn koeien, want in die tijd slachtten de slagers nog zelf. Onder deze link kun je veel beeldmateriaal terugvinden uit deze vervlogen tijden.

  Als kind speelde ik - als ik bij mijn opa en oma was - op het plein met de mooie platanen. Er stonden toen nog ijzeren balustrades, waar in vroeger tijden de koeien aan werden vastgezet. Er was ook een gedeelte met paaltjes, met speciale inkepingen, waar schotten in werden gezet om hokken te maken voor kleinvee. Hieronder zie je een foto uit 1960, waarop de paaltjes goed te zien zijn. 

   

  Omdat ik er als kind zo heerlijk kon spelen, heeft deze plek dan ook een speciaal plekje in mijn hart. 

  Rechts op deze foto, achter de mooie automobiel met het zwarte dak, zie je de oudste (al ruim 130 jaar!) verfwinkel van Delft, "De Goedkoope Verfwinkel". Het interieur is in al die tijd niet veranderd. Ik koop er mijn verf, niet voor mijn schilderijen, maar om mijn huis mee te onderhouden.

  Inmiddels is de Beestenmarkt veranderd in een bijzonder gezellig pleintje, met dikke platanen, waar het zowel 's zomers als 's winters goed toeven is. In de zomer staat het vol met terrassen, in de winter ligt er een ijsbaan. Er komt dus veel publiek langs en daarom is het juist zo leuk dat één van mijn schilderijen "Olga Olga" in de etalage staat bij deze bijzondere winkel. En alhoewel er een stier staat in het midden van de Beestenmarkt, breng ik op deze manier ook de koe weer een beetje terug in het straatbeeld...

  Lees meer >> | 5958 keer bekeken

 • Lichtjes in de duisternis

  11 december 2012

  Het is lichtjesavond in Delft en nu begint het nog te sneeuwen ook! Sfeervoller kan haast niet.

  Lees meer >> | 1663 keer bekeken

 • Vakantie?

  8 november 2012

   

  Schilderen doe ik voor mijn plezier - in mijn vrije tijd - er zit geen druk achter. Dus hoewel er niemand is die tegen me zegt dat iets af moet, voel ik toch altijd de behoefte om door te werken. Ik wil resultaat zien! Omdat ik met olieverf schilder, ben ik altijd aan meerdere werken tegelijk bezig. Hierdoor hoef ik niet te wachten, want terwijl het ene schilderij droogt, kan ik rustig verder gaan aan het andere. Op dit moment ben ik bezig met 4 werken en zitten er nog 2 “in mijn hoofd”. En als je dan aan allemaal tegelijk werkt duurt het lang voordat er één af is. En dan ga ik toch een beetje druk voelen. ..

  Om op te schieten heb ik daarom een week vrij genomen. Ik kan dan lekker veel schilderen bij daglicht, wat toch het fijnste werkt. Ik ben aan een groot schilderij van een stier bezig. Het is een Charolais, een Frans vleesras, heel mooi gespierd en blond van haar. Ik vind het best lastig om daarin de structuur van de spieren en haren aan te geven. Op de schilderlessen die ik laatst volgde heb ik geleerd om een schilderij volledig op te zetten met één basiskleur. Later breng je daarin dan kleur aan met glaceerlagen (doorschijnende lagen). De opzet verloopt aardig, ik schiet lekker op. Maar nu is het natuurlijk wel afwachten hoe straks het glaceren verloopt. Dit vind ik nog een spannend moment, ik moet er niet aan denken het te verpesten. Voor nu eerst deze opzet af maken, daarna pas de volgende stap.

  Het is hard werken tijdens deze vakantie, maar ik geniet ervan!

  Lees meer >> | 1453 keer bekeken

 • Fijn schilderen

  1 oktober 2012

   

  Hoewel ik het heerlijk vind om op mijn eigen tempo en manier bezig te zijn met schilderen, vond ik dat het tijd werd om aan techniek te werken. Ik heb al eens voorzichtig met glaceerlagen (transparante lagen) geëxperimenteerd en hierover ook gelezen. Maar ik vind dat je niets zo goed leert als in de praktijk. De ene docent is echter de andere niet. Je hebt er die slechts kleine aanwijzigen geven en je voor de rest grotendeels je eigen gang laten gaan. Een ander helpt je graag de kneepjes van het vak onder de knie te krijgen.

  Mijn schilderijen zijn behoorlijk realistisch, dat is mijn manier van werken. Daarom past bij mij een docent die me laat zien hoe je met een bepaalde techniek aan de slag kunt. Ik heb het hier over de techniek van het fijnschilderen. Eerst een onderschildering maken in diverse tonen van één kleur, alles al heel gedetailleerd uitgewerkt. Daarna laag voor laag de kleur opbouwen via transparate (glaceer)lagen. Het effect hiervan is heel mooi. Het is uitermate geschikt voor bijvoorbeeld stillevens. Ik ben altijd gefascineerd door stillevens en wil er graag zelf ook mee aan de slag. Voor mijn cursus heb ik gekozen voor een eenvoudig stilleven van 2 schaaltjes. Hiermee kun je fantastisch oefenen op de techniek, want er moet ronding in komen, maar ook glans en diepte. Bij het fijnschilderen schilder je op een superglad paneel, met ragfijne penselen. Je werkt dusdanig dat er geen penseelstreek meer te zien is.

  Ik heb nu een paar lessen gehad en merk dat het veel werk is, dat fijnschilderen. Maar het resultaat is leuk en mijn docent raadde me aan om met deze techniek hierna ook eens een koe te schilderen. Voorlopig eerst dit maar eens afmaken, daarna zie ik wel weer verder.  

  Lees meer >> | 1948 keer bekeken

 • Opgeruimd staat netjes

  3 augustus 2012

  Het is al weer enige tijd geleden dat ik een stukje schreef. Ik streef ernaar iedere maand een blogje te posten, maar het is er in juni en juli niet van gekomen. Ik ben heerlijk op vakantie geweest en dat doet een mens goed. Maar ja, op vakantie neem ik geen schilderspullen mee, dus toen ik terugkwam ben ik als de bliksem weer aan de slag gegaan, want ik had het echt gemist.

  Enige tijd geleden heb ik een mooie opdracht gekregen en die wilde ik af maken. Dus als ik dan zo druk aan het schilderen ben, kom ik ook al niet aan bloggen toe.
  Het schilderij is nu af en ik ben er heel tevreden over. Het is een groot schilderij en dat had ik nog nooit gedaan. Mijn atelier is nogal klein, dus het was een hele uitdaging. Het kon maar op 1 plek staan, maar gelukkig heb ik daar goed licht. Helaas kan ik het vooralsnog niet op mijn site laten zien, want het is een cadeau. Tot dan nog even geduld. 

  Nu ik dit schilderij af heb, staan de volgende twee al weer op stapel. De opzet heb ik gemaakt, maar eerst heb ik vandaag mijn atelier maar eens "uitgemest". Het grote schilderij staat in de weg en door de tijd wordt het steeds rommeliger. Dus af en toe moet de bezem erdoor. Alles eruit, lekker schoongemaakt, opnieuw ingedeeld, wat een genot! Ik zit weer heerlijk en heb ruimte genoeg om mijn twee nieuwe schilderijen elk op een eigen ezel te laten staan. Het grote schilderij hangt boven mijn bank. Over een klein jaartje - als het is gevernisd - gaat het naar de opdrachtgever. Tot dan geniet ik er van ... en van mijn opgeruimde atelier.

  Lees meer >> | 1256 keer bekeken

 • Kleine kalfjes worden groot

  31 mei 2012

  Kalfje 872, dat model stond voor het vierluik en de schilderijen "Schuchter" en "Nieuwsgierig" is inmiddels zelf een koe. Ze heeft onlangs haar eerste kalf gekregen. 

  Het is een mooi dier en ze houdt wel van een knuffel.

  Lees meer >> | 1953 keer bekeken

 • Pinkstermarkt 28 mei 2012

  28 mei 2012

  Het weer was geweldig, er waren veel mensen in de stad en ik had een leuke kraam. Wat wil je nog meer? Een schilderij verkopen misschien ... 

  Deze Pinkstermarkt viel voor mij in de categorie "zaaien". Ik kreeg veel positieve reacties en mijn ansichtkaarten zijn bijna allemaal op. Steeds meer mensen hebben mijn werk gezien. 

  Wat mij opviel was dat zwartbont vandaag favoriet was en de gele oormerken juist niet. Feedback is belangrijk dus wat doe ik daarmee? Schilder ik in mijn volgende schilderij een zwartbonte koe zonder oormerken, of niet? Zolang ik vrij werk schilder kan ik die keuze altijd nog zelf maken. Ik vind een koe zonder ook mooier, maar je ziet ze niet meer anders. Het is verplicht, dus ze horen erbij. Vooralsnog schilder ik de koe zoals ik haar zie, maar als iemand iets anders wenst in zijn of haar schilderij, ben ik de laatste die daar moeilijk over doet hoor.

  De klant is tenslotte koning (in het geval van een opdracht).

  Lees meer >> | 1189 keer bekeken

 • Meer blogs >>