Mijn opa en oma hadden vroeger een slagerij in de Broerhuisstraat, in het verlengde van de Beestenmarkt in Delft. Hier zie je ze in de deuropening van hun slagerij, samen met enkele slagersknechten. 

De Beestenmarkt was - de naam zegt het al - ook echt een marktplaats voor de verhandeling van vee. Mijn opa kocht er in vroeger tijden zijn koeien, want in die tijd slachtten de slagers nog zelf. Onder deze link kun je veel beeldmateriaal terugvinden uit deze vervlogen tijden.

Als kind speelde ik - als ik bij mijn opa en oma was - op het plein met de mooie platanen. Er stonden toen nog ijzeren balustrades, waar in vroeger tijden de koeien aan werden vastgezet. Er was ook een gedeelte met paaltjes, met speciale inkepingen, waar schotten in werden gezet om hokken te maken voor kleinvee. Hieronder zie je een foto uit 1960, waarop de paaltjes goed te zien zijn. 

 

Omdat ik er als kind zo heerlijk kon spelen, heeft deze plek dan ook een speciaal plekje in mijn hart. 

Rechts op deze foto, achter de mooie automobiel met het zwarte dak, zie je de oudste (al ruim 130 jaar!) verfwinkel van Delft, "De Goedkoope Verfwinkel". Het interieur is in al die tijd niet veranderd. Ik koop er mijn verf, niet voor mijn schilderijen, maar om mijn huis mee te onderhouden.

Inmiddels is de Beestenmarkt veranderd in een bijzonder gezellig pleintje, met dikke platanen, waar het zowel 's zomers als 's winters goed toeven is. In de zomer staat het vol met terrassen, in de winter ligt er een ijsbaan. Er komt dus veel publiek langs en daarom is het juist zo leuk dat één van mijn schilderijen "Olga Olga" in de etalage staat bij deze bijzondere winkel. En alhoewel er een stier staat in het midden van de Beestenmarkt, breng ik op deze manier ook de koe weer een beetje terug in het straatbeeld...