• Op de koffie

  4 mei 2012

  In de lente en zomer zijn er veel meer activiteiten dan in de donkere maanden. Dat is natuurlijk heel leuk, maar levert  wel een zekere druk op. Want zo had ik de eerste maanden van dit jaar geen expositie, terwijl ik vanaf Pasen binnen anderhalve maand 4 evenementen gepland heb staan.

  De eerstvolgende is een expositie waar ik langere tijd naartoe heb gewerkt. Ik moest er natuurlijk voor zorgen dat ik voldoende werken kan ophangen. Dat is gelukt, er hangen 8 werken. De andere zijn exposities van 1 dag, die pas kort van tevoren gepland zijn.

  Ik vind exposeren heel leuk, maar ook wel spannend. Schilderen is toch iets persoonlijks, in ieder werk zit een stukje van mezelf. Op de Pinkstermarkt  en de Week van de Amateurkunst sta ik respectievelijk op een markt en exposeer ik bij mij thuis. In beide gevallen ben ik zelf aanwezig en ontmoet ik de mensen die langskomen. Zoals ik in mjn vorige blog al aangaf is dat voor mij een meerwaarde. 

  Tijdens mijn huidige expositie bij het Stads-Koffyhuis in Delft ben ik niet aanwezig. Ik drink deze maand echter héél veel cappucino buitenshuis, want het is toch leuker om samen te kijken, onder het genot van zo'n heerlijk bakkie. Ze hebben er trouwens ook erg lekkere broodjes, dus ga zeker even langs als je tijd hebt en in de buurt bent. 

  Lees meer >> | 1489 keer bekeken

 • Lammetjesmarkt 9 april 2012

  10 april 2012

  Gisteren was het Lammetjesmarkt op Reijerscop, vlakbij Montfoort/Harmelen. Mijn vriendin zei een paar maanden geleden tegen me: "Dat is misschien wel iets voor jou, een kraampje met je schilderijen! Het is een landelijke streek en er wonen ook veel koeien. Dus grote kans dat mensen uit de omgeving affiniteit hebben met deze dieren en een mooi koeienschilderij weten te waarderen."

  De regen kwam met bakken naar beneden, maar gelukkig had mijn vriendin een droge plek voor ons geregeld in een loods. De lammetjesmarkt is groots opgezet, er waren veel kraampjes waar vanalles te koop was. Er waren diverse kinderactiviteiten en het viel mij op dat er ondanks de regen toch heel veel mensen waren gekomen. 

  Wat ik zo leuk vind aan deze manier van "exposeren" is dat ik contact heb met de mensen die naar mijn schilderijen komen kijken. Ik kan ze vragen stellen, en zij mij. Ik zie direct hun reactie én ze spreken het ook nog eens uit, dat maakt het zo speciaal. Ik zag diverse mensen beginnen te glimlachen als ze de Nachtbraker zagen, of vertederd kijken naar één van de 2 kalfjes Nieuwsgierig en Schuchter.  Ook hadden sommige mensen een voorkeur voor zwartbont, dus die vonden Olga Olga juist mooier.

  Er waren ook heel wat veehouders aanwezig. En wat een compliment is het dan als ik hoor dat ik de koe goed heb getroffen. Ja, dat is echt heel bijzonder. Ik had een heel leuk gesprek met een groepje jongens, de boeren...

  Lees meer >> | 1233 keer bekeken

 • Bull's eye

  31 maart 2012

  Hè hè, de stier is af.

  Ik heb er lang over gedaan, maar dat kwam voornamelijk omdat ik in dit schilderij met glaceringen heb gewerkt. Dit had ik nog niet eerder gedaan en daardoor heb ik hier en daar achteraf correcties moeten aanbrengen. Het ging niet helemaal van een "leien dakje", zullen we maar zegggen... Maar ja, al doende leer je hier van.

  Ook ben ik tussendoor met iets anders verder gegaan, om verdere inspiratie op te doen voor de uitdagingen die ik tegenkwam met dit schilderij. Als je even afstand neemt gaat het daarna soms gewoon beter en kijk je er weer met frisse ogen tegenaan.

  Ik ben tevreden over het eindresultaat. Ik heb bewust een deel van zijn lichaam en rug geschilderd om zijn kracht te benadrukken. Samen met zijn prachtig stel horens en die ketting en neusring, maakt dat een heel interessant plaatje. 

  In het echt zijn schilderijen altijd beter te beoordelen, dus kom deze stier binnenkort eens bekijken tijdens een expositie. 

  Lees meer >> | 1257 keer bekeken

 • Onderhanden werk

  22 februari 2012

  Zoals ik al eens eerder schreef, ik werk altijd aan meerdere werken tegelijk. Ik schilder in meerdere lagen en dan moet een stuk soms eerst drogen voordat ik eraan verder kan. Dan is het handig om geen tijd te verliezen en met iets anders verder te gaan. Dus zo kan het gebeuren dat ik momenteel 5 werken heb uitstaan.

  • Als eerste de stier (zie een vorige blog), maar die is nu bijna af.
  • Dan mijn volgende schilderij - weer een jonge koe uit de stal van Hendrika -, dat ook al aardig vordert. 
  • En dan heb ik nog een doek waarvan ik alleen de onderlaag heb geschilderd. Die is nu goed droog, dus dan kan ik daar een tekening op uitzetten. Ik weet nog niet precies wat ik hierop ga schilderen.
  • Als vierde heb ik een groot doek opgezet. Het meet 100x140 en hier heb ik de basis voor de wolkenlucht al op geschilderd. Het ontwerp voor dit schilderij heb ik al gemaakt en ga ik opzetten zodra de andere 2 schilderijen af zijn. 
  • En dan heb ik tenslotte nog een heel klein doekje waarop ik een krokus schilder. Deze ga ik proberen helemaal via glaceren op kleur te brengen. Mooi om te oefenen.

  Misschien is het wel een idee om op deze blog  tussenfases van schilderijen te laten zien. Ik zal er even over nadenken. Binnenkort kun je 2 nieuwe schilderijen verwachten die zijn bestemd voor mijn expositie in het Stads-Koffyhuis, dus graag tot ziens.

   

  Lees meer >> | 1384 keer bekeken

 • Creatief met ei

  8 januari 2012

  Enige tijd geleden kwam ik vlak bij mijn huis een vroegere schoolvriendin van de middelbare school tegen. Dit was wel héél toevallig, want ze woont al langere tijd in een andere stad. We hebben even staan praten en zij bleek behoorlijk actief op het kunstzinnige vlak. We wisselden onze e-mail adressen uit en uiteindelijk spraken we af om samen een workshop "ei-tempera" te volgen bij Mariska van den Enden.

  Ei-tempera is een heel oude techniek waarbij je in feite schildert met een eidooier , vermengd met kleurpigment.  Dat was best lastig, want je moet heel erg droog werken. Als je kwast te nat is, veeg je de onderlaag weg en ontstaat een "gat". Je bouwt de afbeeldig laag voor laag op. Eerst zet je de lichte en donkere vlakken op en daarna breng je de kleur aan. Je tekening blijft als het ware transparant. Ik vond het heel leuk om te doen. Het werkt heel anders dan olieverf of acryl en ik zal er niet direct op overgaan, maar zal er zeker nog eens verder mee experimenteren

  Het was een heel gezellige dag, waarop we veel hebben geleerd. We hebben gezellig bijgekletst en gingen naar afloop met een schilderijtje naar huis. 

  Waar een ontmoeting op straat al niet toe kan leiden. 

   

  Lees meer >> | 1423 keer bekeken

 • Achterstallig schilderwerk

  29 december 2011

  Tussen Kerst en Nieuwjaar heb ik meestal een weekje vrij. Zo ook dit jaar. Heerlijk, even helemaal niets. Ik heb een nogal drukkke periode achter de rug, zowel op mijn werk als qua klussen. Dus ik heb me voorgenomen om deze week rustig aan te doen. Lekker bijslapen, lanterfanten, maar natuurlijk ook schilderen. Daar ben ik de laatste paar weken namelijk niet aan toe gekomen. En dat ga ik dan missen hoor!. Ik heb al flink wat kunnen doen. Ik maak weer een koe die door een raam naar binnen kijkt, in de stijl van "Nachtbraker", Schilderen geeft me energie en ik geniet dan ook volop van deze week. 

  Binnenkort verschijnt het resultaat van mijn schilderuurtjes  op mijn site, dus kom gauw weer eens terug. 

  Ik wens iedereen alvast een heel fijn 2012!

  Lees meer >> | 1241 keer bekeken

 • Gluren bij de buren

  21 november 2011

  In mijn vorige blog schreef ik over mijn nieuwste schilderij "Nachtbraker", dat toen nog in de maak was. Inmiddels is het af en kun je het op mijn site bekijken. Ik vind het effect van het oude houten raam met die kop die naar binnen kijkt zo grappig, dat ik er nog een ga maken. Anders, maar wel hetzelfde idee: een koe die naar binnen gluurt. Dit betekent dat de stier nog steeds even in de wacht staat. Maar dat geeft niet, want dat gaat me heus binnenkort lukken.

  Het raamwerk is in basis klaar (het "timmerwerk" is gedaan). Nu ga ik het raam zodanig bewerken dat het oud en verweerd wordt. Daarna begin ik aan de "gluurder".

  Lees meer >> | 1290 keer bekeken

 • Bull shit

  7 november 2011

  Ik ben al enige tijd bezig om een stier te schilderen. Sommige delen vorderen aardig en daar ben ik tevreden over. Ik schilder graag roodbont, want daar zitten mooie kleurschakeringen in. Deze stier is ook roodbont, maar heel donker. En dat vind ik me toch lastig... Omdat het een stier is vind ik het in dit schilderij mooi om een deel van de rug te schilderen, zodat je kan zien hoe gespierd hij is. Maar in de overgang van de kop naar zijn lijf zitten zo veel donkere stukken, dat het lastig is om het zo weer te geven dat je nog wel kunt zien waar zijn kop eindigt en zijn flank begint. Dus nu staat dit schilderij "on hold". Ik laat 'm even voor wat het is, totdat ik inspiratie heb om het op een goede manier verder af te maken.

  Maar niet getreurd, want ik ben lekker bezig met een ander schilderij. Het is net even anders dan wat ik tot nu toe geschilderd heb. Het is wel een koe, dat kan ik al verklappen. Zodra deze af is verschijnt ie op mijn site, dus kom gerust binnenkort nog een keer terug. 

  Lees meer >> | 1336 keer bekeken

 • Exposeren

  5 oktober 2011

  Vandaag van start gegaan, mijn expositie van realistische koeienportretten bij Kunst en Coach (zie "exposties"), Kom kijken naar mijn schilderijen, want In het echt zijn ze mooier dan op een foto.

  Ik heb er mijn hart en ziel en vele uurtjes werk in zitten. Toen ik ze wegbracht voelde het leeg, alsof je kinderen voor het eerst naar school zijn. Ik heb gauw de lege plekken gevuld met de vrouwenschilderijen en dat staat ook wel weer gezellig. Maar binnenkort kan ik ook weer koeien in mijn huiskamer ophangen, want er zijn er 2 in wording. Ben je benieuwd? Schrijf dan in op mijn nieuwsbrief, dan ontvang je automatisch bericht als ik een nieuw schilderij upload of als er een nieuwe expositie opent.

  Bij Kunst en Coach ligt een gastenboek, dus voel je vrij om daar iets in te schrijven, want ik ben heel benieuwd naar jouw reactie. Feedback geeft me een idee van de beleving van degene die naar mijn schilderijen kijkt en daar kan ik iets mee.

  Lees meer >> | 1393 keer bekeken

 • Getwitter

  13 september 2011

  http://twitter.com/TSchilperoort 

  Lees meer >> | 1379 keer bekeken

 • Meer blogs >>