Het is een speciale koe, de 100.000 liter koe.

Nee, het is geen ras, maar wel een héél bijzonder dier. Gemiddeld geeft de Nederlandse melkkoe ongeveer 8000 liter melk per jaar. Je kunt dus wel nagaan dat het een héle prestatie is om 100.000 liter melk te produceren. Het gaat om sterke dieren, al op leeftijd, die in al die jaren veel melk gaven en gezond zijn gebleven. Voor de boer zijn dit vaak de dieren die een speciaal plekje hebben op het bedrijf; ze zijn bijzonder.

Als een koe deze mijlpaal bereikt wordt ze in het zonnetje gezet met een certificaat. Een koe kan alleen zoveel melk produceren als ze gezond is en lekker in haar vel zit. Hier komt de zorg van de boer voor zijn dier om de hoek kijken. De boer heeft vaak met deze koe een speciale band. Enerzijds omdat het al oudere dieren zijn, die al langer op het bedrijf wonen, maar anderzijds ook omdat het vaak karaktervolle dieren zijn.

Er waren vanaf 2016 in Nederland zelfs drie tweehonderdtonners! De eerste drie koeien die deze mijlpaal behaalden waren: (deze info komt van de site van CRV)
1. Big Boukje 192 van de familie Knoef uit Geesteren (maart 2016),
2. Dora 442 van Corné en Anne-Marie Machielsen uit Prinsenbeek (maart 2017) en
3. Minke 64 van de familie Ubachs uit Epen (september 2017).

Het is voor mij heel bijzonder als ik zo’n topper mag portretteren. De foto bij dit artikel is van 100.000 liter koe Olga Kompas 590, een mooie, eigenzinnige roodbonte Holstein Friesian, die 12,5 jaar is geworden. Ik schilderde haar in 2011. Ze was de leidster in de stal en ik heb haar ook echt ontmoet. Inmiddels leeft ze niet meer, maar op deze manier hebben de eigenaren een blijvende herinnering aan dit bijzonder dier.