Ik woon midden in de Randstad. Mensen die hier niet bekend zijn hebben weleens het beeld dat je hier alleen maar huizen en steden hebt. Niets is echter minder waar. Ik woon middenin de stad, maar wanneer ik op de fiets stap ben ik binnen 10 minuten in de mooie natuur van Midden-Delfland. Gelukkig worden de steden hier afgewisseld met uitgestrekte landerijen en pittoreske dorpjes. Het is heel belangrijk dat we deze mooie stukjes Nederland behouden, dus daarom is het goed dat er natuurverenigingen zijn die hiervoor hun best doen. De agrarische natuurvereniging Vockestaert organiseert regelmatig allerlei activiteiten voor jong en oud. Op die manier kunnen mensen bijvoorbeeld eens een kijkje nemen op een boerderij of met een gids de verschillende vogels spotten die hier allemaal leven.

2013 is het “Jaar van de boerderij” en daarom werd in november de activiteit “boer zoekt hulp” georganiseerd. Je kon een paar uurtjes echt met een veehouder “meedraaien” in het bedrijf. Dat betekent vroeg op om te melken, koeien voeren, kalfjes melk geven, mest ruimen enz. Als echte koeienliefhebber kon ik die kans natuurlijk niet voorbij laten gaan. Want hoewel ik wel vaak koeien van dichtbij zie, heb ik ze nog nooit zelf gemolken. Nu was mijn kans!

Om 07.00 uur meldde ik mij. Er was nog een andere vrouw, met haar 2 kleine jongens. We werden hartelijk ontvangen en kregen eerst wat te drinken en een introductie. Meneer de boer had speciaal gewacht op onze hulp en nog niets gedaan. Ik mocht direct mee in de melkput. De dames stonden al te wachten voor de deur.

Er worden 2 x 5 koeien tegelijk gemolken. Als het hek open gaat lopen ze direct naar binnen. Ze krijgen ieder wat te eten. De ene iets meer dan de ander, dat hangt van allerlei factoren af. Meneer de boer weet precies welke koe hoeveel moet krijgen. Dan trek je x-aantal keer aan het touwtje, en de brokjes lopen in de bak. De koe staat dan heerlijk wat te eten en ik kon aan de slag! Ik kon beginnen met spenen afnemen en testen of de melk al was toegeschoten. Dat doe je zoals vroeger met de hand werd gemolken. Dat is wel even een handigheidje en de ene koe geeft de melk makkelijker af dan de ander. Als de melk wit is en er zitten geen klontjes in is het goed. Daarna kon ik het melkapparaat aan de spenen aankoppelen. En dan doet de machine verder het werk. Het melkapparaat komt na het melken vanzelf los. Als het rijtje klaar is gaat het hek open en lopen de dames terug naar stal. Toen alle koeien gemolken waren werd de melkput schoongespoten (want soms moet je uitkijken hoor, ze houden geen rekening wie er in de buurt onder hen staat, het zijn net vogeltjes zoveel laten ze vallen!).

 

De twee jongens hadden de kalfjes al melk gegeven. Er was toevallig net de avond ervoor een mooi stierkalfje geboren. De moederkoe werd ook gemolken en ik mocht het aan dit pasgeboren beestje geven. Hij moest dit uit een emmer drinken, wat best lastig is! De rest was voor de moederkoe, die dit binnen no time naar binnen werkte. Daarna hebben we de koeien nog gevoerd. Deze boer heeft voornamelijk Holstein Friesians, zowel roodbont als zwartbont. De ochtend werd om 09.30 uur afgesloten met een heerlijk ontbijtje met verse streekproducten.

Het was de eerste keer dat deze activiteit door Vockestaert werd georganiseerd. Ik heb ervan genoten en kan iedereen aanraden zo’n kans aan te grijpen als die zich voordoet. Het is mooi om te zien met hoeveel passie de boer en boerin hun vak uitoefenen en hoeveel liefde en zorg ze hebben voor hun dieren. Het was fijn om héél even te mogen proeven aan het echte boerenleven.
Voor de kinderen was het ook heel leuk en leerzaam. Ze weten nu in ieder geval dat de melk niet uit een pak komt maar uit de koe en dat is belangrijke kennis!

Eric en Leny, bedankt voor de gastvrijheid!

 

Op YouTube heb ik ook nog 4 filmpjes geplaatst!